Blog van puppy Nanouk

Hieronder vind je de laatste blogberichten van puppy Nanouk. Veel leesplezier!

Antwoorden op veelgestelde vragen door het gastgezin

Hiervoor heeft Hulphond Nederland een lijst die als leidraad gebruikt kan worden. Hieronder zal ik een paar voorbeelden uit die lijst opnoemen. Daarnaast zijn er nog meer punten maar dat komt de gastgezinbegeleidster bekijken/bespreken. Een van de voorbeelden is bijvoorbeeld dat een gladde vloer voor een pup niet wenselijk is. Zo hebben wij een stuk ‘studententapijt’ gekocht om de gladde vloer die wij in huis hebben grotendeels te bedekken.

– Het gastgezin is een stabiel gezin of huishouden. 

– Het gastgezin is mentaal en fysiek in staat de pup of jonge hond de nodige begeleiding te geven. 

– Het gastgezin heeft zelf kinderen of kinderen in de directe leefomgeving waarmee de pup of jonge hond regelmatig in contact kan komen. De kinderen in het gezin zelf zijn ouder dan 4 jaar. 

– De pup of jonge hond mag vanaf een leeftijd van +/- 5 maanden in overleg met gastgezinbegeleider maximaal 4 uur per dag alleen zijn. 

– Een parttime baan is bespreekbaar, een fulltime baan is alleen bespreekbaar mits de opvoeder doordeweeks overdag op de trainingen kan komen en de hond mee kan naar het werk. 

– Het gastgezin volgt de trainingen die Hulphond Nederland aanbiedt en volgt de aanwijzingen van de gastgezinbegeleider op. 

– Het gastgezin is in staat om goed te luisteren en vindt het leuk om te leren. Om bekend te raken met de opvoedingsmethodes van Hulphond Nederland, volgt het aanstaande gastgezin een theorieles in het opleidingscentrum in Herpen. 

– Indien het gastgezin een eigen hond heeft, is deze minimaal één jaar oud. Bovendien is dit een sociale hond zonder gedragsproblemen. 

– Het gastgezin heeft het doel van de stichting voor de hond boven het eigen belang staan. 

– Om trainingslocaties makkelijk te kunnen bereiken heeft u een auto nodig. Het openbaar vervoer is namelijk meestal niet toereikend.

Wij hebben ons aangemeld via het formulier op de website. Al vrij snel, binnen twee weken, werd er contact met ons opgenomen. Vervolgens kregen wij een lange vragenlijst toegestuurd, daar moet je wel even voor gaan zitten. Kort daarna zijn we telefonisch benaderd om een afspraak te maken voor een huisbezoek van de gastgezin begeleidster.

Wij hadden vrij snel een pup in huis, binnen een maand. Dit komt omdat wij enkele jaren als gastgezin voor een andere organisatie actief zijn geweest. In het verre verleden zijn wij begonnen bij Hulphond Nederland die destijds nog SOHO heette. Door de jaren heen zijn wij gastgezin geweest van twaalf pups.

Hulphond Nederland kan vooraf geen exacte datum  plannen waarop men een pup in huis krijgt, dat hangt namelijk af van verschillende factoren. Er wordt van tevoren gebeld en overlegd of een pup op dat moment in jullie gezin uitkomt. Indien dit zo is, dan zal de afspraak gemaakt worden wanneer de pup mag worden opgehaald.

Ja zeker hebben wij dat. Wij mogen aangeven of wij een reu of een teef willen. Daarnaast mag de voorkeur van het ras ook aangegeven worden. Hulphond Nederland werkt met verschillende type honden zoals labradors, golden retrievers, poedels, labradoodles en kruisingen. Hier is voor gekozen omdat dit over het algemeen stabiele honden zijn die graag willen leren. De gastgezinbegeleider bespreekt daarnaast welk type hond het beste bij ons gezin past.

Wij hebben altijd gezegd dat het ons niets uitmaakt, elke pup die Hulphond Nederland uitgekozen heeft voor het opleidingstraject is goed. Al deze pups zullen toch het eerste jaar bij een gastgezin opgevangen moeten worden en de basisregels moeten leren voordat zij echt kunnen beginnen met de training tot hulphond.

Wij hebben zelf onze pup mogen ophalen en dat was niet naast de deur, 90 km van ons woonadres. Wij hebben met twee personen de pup opgehaald zodat op de terugweg een persoon zich kon ontfermen om de pup, hier begint onze taak als gastgezin al. Een pup kan in de auto direct in slaap vallen van de indruk, maar kan ook beginnen te piepen of wagenziek worden. Onze pup begon al vrij snel te piepen en werd onrustig. Wij zijn gestopt op een rustige parkeerplaats en heel toevallig deed hij daar een plasje, een ‘pipi’ zoals ze het bij Hulphond noemen. Daarna konden wij rustig naar ons woonadres rijden en viel hij lekker in slaap.

De eerste week werd er veel van ons gevraagd. Wij moesten namelijk vaak naar buiten om hem zindelijk te maken, dit was niet alleen overdag maar ook ’s nachts. Dit ging dan ook wel eens fout, dan waren wij net te laat maar wij moesten hem ook leren ‘lezen’. Verder moest de pup in ons geval niet alleen aan onze gezinsleden wennen maar ook nog eens aan een andere volwassen hond. Het was zo mooi om te zien dat dit goed ging. Ze spelen samen maar slapen ook tegen elkaar aan. Zo ligt de pup soms half bovenop hem, heel lief!

De eerste weken hebben wij op de bank geslapen met de bench naast ons. De pup moet er namelijk aan wennen dat hij niet meer bij zijn moeder en nestgenoten is en vanaf dat moment alleen in een bench, op een nieuwe locatie moet slapen. In de bench hadden wij een warme knuffel “met een hartslag” gelegd, die zijn moeder zou kunnen nabootsen. Zodra hij begon te piepen lieten wij ons horen of staken even een hand in de bench, zo voelde hij zich niet alleen. Deze periode wordt door ons gezin als zeer intensief gezien, een á twee weken vrij of minder werken is dan ook aan te raden. 

Zeker moeten wij ons houden aan enkele regels, dit zijn er een paar;

– De pup loopt aan een losse lijn. Bij trekken staan we stil en doen wij een stapje achteruit.

– De pup mag niet het water in, ook geen pootje baden.

– De pup slaapt in de bench.

– De pup mag niet opspringen tegen personen en/of meubels.

– De pup mag niet op de bank.

– De pup moet voor het eten eerst zitten en wachten totdat hij het commando ‘smullen’ krijgt.

– Aan de lijn mag de pup niet met andere honden in contact komen.

– De pup mag los van de riem met andere honden spelen maar zodra hij angstig is mag hij bij ons schuilen. Komt er een andere hond die te wild is dan halen we de pup weg uit de situatie.

De komende maanden zullen wij door lessen / trainingen nog veel meer leren. Wij kijken ernaar uit!

Elke week gaan wij oefenen met onze gastgezin begeleidster Marije, soms in onze eigen omgeving, soms elders, in een park, in het winkelcentrum, op kantoor enzovoort. Daarnaast wordt er van ons gevraagd om een keer per maand naar de groepsles in Herpen te komen.

Onze gastgezinbegeleidster kunnen wij altijd binnen kantoortijden benaderen, mocht er ooit nood aan de man komen is er een noodnummer wat we kunnen bellen.

De trainingen die wij mogen volgen zijn zeer leerzaam en leuk. Vooral het moment dat wij er zelf mee aan de slag gaan en zien hoe goed de pup dit oppakt. 

Alles wat de pup nodig heeft; Riem, lange riem, tuigje van Hulphond Nederland, kleed, speeltje, hondenbakken, bench, anti worm – vlo tabletten en voer; dit wordt steeds aangevuld. Daarnaast krijgen we ook het entingsboekje want wij gaan zelf met de pup naar de dierenarts. Deze mogen wij ook zelf kiezen.

Zwarte labrador puppy van 12 weken
Zwarte labrador puppy zittend met Hulphond hesje aan

Meld je hier aan en word ook een gastgezin voor een van onze puppy’s