Kwispellezen

Hulphonden helpen kinderen die moeite hebben met lezen

In Nederland verlaat 1 op de 10 kinderen de basisschool met een lees- en/of taalachterstand.* Hulphond Nederland en Bibliotheek Midden-Brabant hebben zich ten doel gesteld om dit probleem bij de basis aan te pakken. Samen ontwikkelden zij een nieuwe en succesvolle methode voor kinderen uit groep 3 en 4 die moeite hebben met lezen: Kwispellezen®.

*(bron: Stichting Lezen en Schrijven)

Kwispellezen, een succeservaring

Kinderen die moeite hebben met (leren) lezen, zijn vaak bang om hardop te lezen en fouten te maken. Bij Kwispellezen kunnen zij 1-op-1 voorlezen aan een speciaal opgeleide hulphond. De hond luistert aandachtig, heeft geen oordeel en bezorgt de kinderen een succeservaring. Dit vergroot hun zelfvertrouwen en de motivatie om te lezen, met als gevolg dat ook hun leesvaardigheid toeneemt.

De honden die voor Kwispellezen worden ingezet, zijn door Hulphond Nederland opgeleide Therapie-hulphonden. Deze honden zijn speciaal opgeleid om met kinderen te werken. De hond is zodanig opgeleid dat externe prikkels hem weinig afleiden. Daarnaast voelt de hond goed aan welke mate van interactie tussen hem en het deelnemende kind prettig werkt.

Naast de hond is een begeleider van Hulphond Nederland aanwezig, die ervaring heeft met kinderen en de hulphond begeleidt. Een bibliotheekmedewerker plant en organiseert de voorleessessies.

Aanmelden

Kinderen worden op basis van hun specifieke leesproblematiek door leerkrachten van de betrokken basisscholen aangemeld voor Kwispellezen. Het gaat hierbij om kinderen die moeite hebben met lezen, kinderen die moeite hebben zich op het lezen te concentreren en kinderen die een sterke faalangst ervaren bij het hardop lezen in de klas.

Deelnemende kinderen volgen een programma van acht individuele wekelijkse voorleessessies van 15 minuten. Bij elke sessie is een begeleider van Hulphond Nederland, een speciaal opgeleide Therapie-hulphond en een bibliotheekmedewerker betrokken. In een rustige ruimte in de bibliotheek ligt de hond op zijn kussen naast het kind en de begeleider. Vervolgens leest het kind voor aan de hond. De begeleider kan het kind “via de hond” motiveren. Bijvoorbeeld: ‘De hond kan je niet zo goed verstaan, kijk maar naar zijn oren.’ Of ‘De hond is benieuwd hoe het verhaaltje verder gaat’, wanneer het kind afgeleid is.

Onderzoek

Voorlezen aan honden zorgde in het buitenland al voor bemoedigende resultaten. Voorafgaand aan Kwispellezen zijn de ervaringen met het voorlezen aan honden in het buitenland en op enkele plaatsen in Nederland bestudeerd. Op basis hiervan zijn de meest effectieve methoden beschreven en aanbevelingen gedaan voor de aanpak van Kwispellezen.

In 2017 vond een pilot project van Kwispellezen plaats in de Bibliotheek Waalwijk. De resultaten toonden aan dat Kwispellezen bijzonder effectief is. Zowel de kinderen als hun leerkrachten, ouders en begeleiders van de voorleessessies ervoeren een toename in zelfvertrouwen en leesmotivatie, twee belangrijke voorwaarden voor leesvaardigheid. Naar aanleiding van de pilot is besloten om Kwispellezen verder uit te breiden.

Locaties

Kwispellezen® wordt in verschillende bibliotheken in Nederland aangeboden. Hieronder kun je zien welke bibliotheken momenteel aan dit project meewerken of in het verleden hebben meegewerkt.

Kloosterstraat 22
5051 RD Goirle

T 013 – 534 20 68
E goirle@bibliotheekmb.nl

Bekijk hier de website

Kerkenbosplaats 3
5043 RX Tilburg

T 013 – 572 80 10
E heyhoef@bibliotheekmb.nl

Bekijk hier de website

Anton Pieckplein 3
5171 CV Kaatsheuvel

T 0416 – 274 379
E kaatsheuvel@bibliotheekmb.nl

Bekijk hier de website

Beneluxlaan 74
5042 WS Tilburg

T 013 – 468 33 08
E sant@bibliotheekmb.nl

Bekijk hier de website

Wilhelminastraat 4a
5141 HK Waalwijk

T 0416 – 333 787
E waalwijk@bibliotheekmb.nl

Bekijk hier de website

Stadsplein 39
2903 HH Capelle aan den IJssel

T 010 – 450 32 44
E inlichtingen@bibliotheekaandenijssel.nl

Bekijk hier de website

Emmasingel 22
5600 AL Eindhoven

T 040 – 260 42 60
klantenservice@bibliotheekeindhoven.nl

Bekijk hier de website

Scheldelaan 1
3363 CK Sliedrecht

T 088 – 242 50 80
E sliedrecht@debibliotheekaanzet.nl

Bekijk hier de website

Koningin Julianalaan 19
5582 JV Waalre

T 040 – 260 42 60
E klantenservice@bibliotheekeindhoven.nl

Bekijk hier de website

Molenstraat 45
6711 AW Ede

T 031 – 867 28 00
E info@cultura-ede.nl

Bekijk hier de website

Esdoornlaan 8
6584 BD Molenhoek

Alleen voor leerlingen van basisschool De Grote Lier.

Hoff van Hollantlaan 1
5243 SR Rosmalen

T 073 680 29 30
E rosmalen@huis73.nl

Bekijk hier de website

Pastoor de Katerstraat 5-7
5111 CM Baarle-Nassau

T 014 – 69 94 92
info@theek5.nl

Bekijk hier de website

In de media

Verschillende media hebben aandacht besteed aan Kwispellezen®. Onderstaande links verwijzen direct naar de artikelen over ons project.

Partners

De Bibliotheek Midden-Brabant

Kwispellezen is ontwikkeld door Hulphond Nederland en de Bibliotheek Midden-Brabant.  De Bibliotheek Midden-Brabant is met 16 vestigingen de grootste culturele instelling in haar werkgebied en ontvangt met circa 200 medewerkers 1,3 miljoen bezoekers per jaar. Het is allang niet meer alleen een plek waar boeken uitgeleend worden; het is ook een podium en een werkplaats waar kennis en verhalen gedeeld en gecreëerd kunnen worden. Hierin wordt actief samengewerkt met allerlei partners uit de stad en regio. De Bibliotheek is niet alleen actief in haar vestigingen, maar ook op andere plekken, dichtbij de inwoners, zoals bijvoorbeeld op scholen en in wijkcentra. Voor meer informatie kun je terecht op hun website.

Logo vriendenloterij

De VriendenLoterij

De VriendenLoterij steunt maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven, zodat zij voluit mee kunnen doen in de samenleving en een volwaardig leven kunnen leiden. Ook steunt zij vrijwilligers in hun ambitie om een bijdrage aan de maatschappij te leveren. De loterij werft fondsen voor goede doelen die werken aan gezondheid en welzijn en geeft bekendheid aan hun werk.

Begin 2019 ontving Hulphond Nederland een donatie van de VriendenLoterij voor het project Kwispellezen. De deelnemers aan de VriendenLoterij maken het mogelijk dat honderden kinderen met een leesachterstand geholpen worden.

Contact

Heb je een vraag over Kwispellezen? Je kunt ons bereiken via onderstaande contactgegevens of vul het contactformulier in.

Kwispellezen
Postbus 24
5373 ZG Herpen