Sociale Hulphond

Voor verlaging van spanning in stressvolle situaties

Nieuwe activiteit van Hulphond Nederland

De Sociale Hulphond van Hulphond Nederland is een speciaal opgeleide hulphond die spanning en stress op lastige momenten en in moeilijke situaties helpt te verlagen. De Sociale Hulphond wordt al op diverse plekken ingezet:

Ziekenhuizen
Sinds 2023 bezoeken we zieke kinderen die verblijven in het Amalia Kinderziekenhuis, onderdeel van RadboudUMC, te Nijmegen. Dit om de spanning en stress, die bij een verblijf in het ziekenhuis komen kijken, te verminderen en de ziekte van de kinderen even naar de achtergrond te doen verdwijnen.

sociale hulphond ziekenhuizen
sociale hulphond ronald mcdonald huizen

Ronald McDonald Huis
Naast het bezoeken van ernstig zieke kinderen in het ziekenhuis, bezoeken we nu als pilot ook het Ronald McDonald Huis, waar gezinsleden van zieke kinderen kunnen verblijven. Zo toveren deze speciaal getrainde honden ook bij ouders, broertjes en zusjes een lach op het gezicht.

Verzorgingshuizen
Wanneer je tijdelijk of permanent niet meer thuis kunt wonen, kan dat grote impact op het welzijn hebben. De aanwezigheid van de Sociale Hulphond zorgt voor sociale contacten, verandering van omgeving en ontspannende geluksmomenten.

sociale hulphond verzorgingshuizen
sociale hulphond slachtofferhulp

Slachtofferhulp Nederland
Uit het Europese project FYDO is gebleken dat een hulphond slachtoffers van een misdrijf of ongeval kan helpen bij het verlagen van stress en angst en het verbeteren van slachtofferparticipatie en herstel. Er wordt nu onderzocht hoe de Sociale Hulphond in Nederland ingezet kan worden om slachtoffers van misdrijven of calamiteiten te ondersteunen.

Kwispellezen
Ook de activiteit Kwispellezen, die Hulphond Nederland samen met de bibliotheek heeft opgezet, valt onder de Sociale Hulphond. Bij Kwispellezen kunnen kinderen, die moeite hebben met lezen, voorlezen aan een speciaal opgeleide hulphond, die zonder oordeel luistert en de kinderen een succeservaring bezorgt. Dit vergroot het zelfvertrouwen en de motivatie, met als gevolg een betere leesvaardigheid.

sociale hulphond kwispellezen

Meer mensen helpen

Met de Sociale Hulphond willen we nog veel meer mensen helpen. Nieuwe initiatieven zijn dan ook meer dan welkom. Met name locaties waar veel mensen verblijven die, om welke reden dan ook, niet (meer) thuis kunnen verblijven zijn geschikt voor deze hulp.

Contact

Sta je in contact met een instelling waar de Sociale Hulphond van toegevoegde waarde kan zijn of wil je meer weten?

Help ook mee

Binnen de Hulphond Academy is een cursus ontwikkeld voor de Sociale Hulphond. Voor gastgezinnen van therapiehonden is een speciale teamopleiding beschikbaar om te leren op een betrouwbare, verantwoordelijke en veilige manier de interactie aan te gaan met en steun te bieden aan kwetsbare doelgroepen.

Meer weten?