Een match voor Nanouk

In deze blogserie volgen we Nanouk. Ze is een Koningspoedel en woont bij haar gastgezin sinds 18 maart 2022.

Het is alweer even geleden dat we een blog over Nanouk hebben geschreven. Ze was pas met 15 maanden loops. Dat betekent dat ze pas in augustus gesteriliseerd kon worden. Toen ze zich weer goed genoeg voelde, mocht ze met ons mee naar Frankrijk, waar ze in alle rust volledig kon herstellen. Joop, onze andere hulphond in opleiding, heeft in die periode bij een ander gastgezin gelogeerd.

Nanouk heeft zich goed vermaakt in de vakantie. Er waren veel mogelijkheden om los te lopen. Bij de camping, waar we het langst verbleven, was zelfs een heus losloopgebied. Haar verschijning trok veel bekijks. We werden regelmatig aangehouden met de vraag: ‘Wat voor hond is Nanouk?’ Ook de term ‘Caniche Royal’ is meermaals gevallen.

“Bij een gesprek kon een foto meestal niet ontbreken. We vonden het enorm prettig dat vooraf wel altijd om toestemming werd gevraagd.”

Zolang Nanouk bij je in de buurt mag blijven, is het een makkelijke hond die overal mee naartoe gaat. In het plaatsje Perpignan, gelegen in het zuidoosten van Frankrijk, hebben we een rondrit gemaakt door de stad met een stadstreintje. Ook bezochten we een kasteel, meerdere markten en de musicalvoorstelling Mamma Mia. Al deze bezienswaardigheden waren geen enkel probleem voor Nanouk. Wel bleek ze niet zo van laserstralen te houden.

Na de vakantie zijn de trainingen weer opgepakt, zowel thuis als in Herpen. We hebben mooie stappen kunnen zetten. Nikita, haar trainster, komt bij ons thuis om Nanouk nieuwe handelingen aan te leren. In het begin begreep ze niet zo goed wat er van haar verwacht werd bij het commando ‘push’. Ze drukte heel zachtjes ergens met haar neus tegenaan. Nu ze doorheeft wat de bedoeling is, doet ze het hartstikke goed. Hetzelfde gold voor ‘tug’ (trekken). Door beide handelingen regelmatig te oefenen boeken we continu voortgang. Ook heeft Nikita haar geleerd hoe ze voorwerpen van de grond kan oprapen. Hierbij kun je denken aan flesjes, handschoenen, sleutels, bestek, een portemonnee of een pen. Nanouk is zichtbaar blij wanneer het haar lukt.

Nanouk is een allemansvriend, maar kijkt eerst de kat uit de boom: ze komt niet zomaar op iedereen af. Je kunt haar in het begin het beste negeren tot ze uit zichzelf naar je toe komt. Wanneer ze je eenmaal kent, is ze heel blij als ze je weer ziet.

Nikita is druk bezig om haar verschillende nieuwe dingen aan te leren, zoals voorwerpen ergens in of op te leggen en doekjes in de wasmachine te stoppen. Tot onze grote vreugde doet ze alles vol enthousiasme en overtuiging. Voordat Nikita goed en wel binnen is, staat Nanouk al klaar om te trainen.

Inmiddels is Nanouk ook gematcht met een ADL-cliënt en gaat het maatwerk (cliëntspecifieke trainingen)  beginnen. Hierdoor kan ze haar toekomstige baasje nóg beter helpen. In de volgende blog gaan we dieper in op deze specifieke handelingen.

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!

Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!