Nu is Nanouk écht hulphond

In deze blogserie volgden we Nanouk, een Koningspoedel die sinds 18 maart 2022 bij haar gastgezin woonde en op 19 februari 2024 bij de cliënt geplaatst is. Dit is de laatste blog in deze serie. In deze laatste blog kijken we terug op haar tijd bij het gastgezin van Albert en Trudy.

Nanouk is bijna twee jaar bij ons geweest als hulphond in opleiding. Twee prachtige jaren, waarin we genoten hebben van ‘onze’ prachtige en lieve poedel. Toen we haar op gingen halen, was ze nog maar acht weken oud. We reisden af naar Hengelo en mochten hulphond-pup Nanouk in onze armen sluiten terwijl we kennismaakten met moederhond Raika. Hoewel we altijd hebben gezegd dat een poedel niet echt ons ding was, zijn we daar helemaal van teruggekomen.

De eerste weken stonden vooral in het teken van een band opbouwen en aan elkaar wennen. De klik was er al snel en dat betekende dat we Nanouks’ wereld beetje bij beetje konden vergroten. Op pad gaan kon niet zonder het dragen van een riem en een dekje, dus haar daaraan laten wennen was stap één. Tegelijkertijd focusten we ons ook op haar zindelijkheid. Ook dit verliep voorspoedig: binnen twee weken had ze het onder de knie. Op pad gaan met de auto vond ze van kleins af aan geweldig.

Aan gezelschap geen gebrek, want Nanouk heeft tijdens haar verblijf bij ons eindeloos kunnen spelen met Wiske en Joop, beiden ook hulphond in opleiding. In het bos, dat zich op loopafstand bevindt van ons huis, heeft Nanouk de nodige kilometers gerend met haar huisgenoten. De leegte, die ontstond toen Wiske bij haar cliënt werd geplaatst, werd al snel opgevuld door de komst van een nieuwe pup: Joop. De twee groeiden al snel naar elkaar toe. Nanouk begreep haar voorbeeldfunctie maar al te goed en zorgde goed voor Joop.

Ondertussen hadden we hard gewerkt aan het socialiseren van Nanouk en aanleren van alle basiscommando’s. Daarna was het zaak dat Nikita, hondentrainer bij Hulphond Nederland, op zoek ging naar een goede match voor Nanouk. Tijdens dit proces bekeken we welke zorgvraag het beste aansloot bij de sterktes van de hond. Zo creëerden we het beste team. Gelukkig was de klik er vanaf het eerste moment.

Daarna was het dan toch écht tijd voor maatwerktraining. Hierbij leerden we Nanouk, bovenop de basishandelingen die ze al beheerste, handelingen aan die pasten bij de specifieke zorgvraag van haar cliënt. Voor Nanouk betekende dat het leren aan- en uittrekken van de jas en schoenen, het bedienen van lichtschakelaars, het openen en sluiten van deuren en het aangeven en oprapen van allerhande voorwerpen, zoals een portemonnee en een afstandsbediening. Haar enthousiasme en wil om te leren zorgden voor een gemakkelijk leerproces.

Ook nu ze bij haar cliënt woont staat leren centraal, ze heeft immers nog niet iedere handeling volledig onder de knie. Deze trainingsmomenten versterken de band tussen Nanouk en haar cliënt, een win-winsituatie dus.

Het zal vast geen verrassing zijn dat Nanouk nog dagelijks in onze gedachten zit. Hoewel we haar erg missen, wat niet gek is na een samenzijn van bijna twee jaar, beseffen we hoeveel vrijheid ze haar baasje kan geven. Dat verzacht het verdriet, want daar hebben we het allemaal voor gedaan. Bij de officiële overdracht, die over een aantal maanden plaats zal vinden, zien we elkaar weer. Een bijzonder moment en altijd een feest van (wederzijdse) herkenning. We kijken uit naar de vele knuffels met ‘onze’ Nanouk en de verhalen die haar nieuwe baasje te vertellen heeft.

‘Lieve Nanouk, we missen je enorm, maar zijn tegelijkertijd ook heel trots op jou. Samen met je nieuwe baasje vorm je een mooi team.’

Bedankt voor het volgen van hulphond-pup Nanouk. We hopen dat je met veel plezier de ontwikkeling van kleine pup tot volwaardig hulphond hebt gevolgd. In het bijzonder bedanken we het gastgezin van Nanouk, Albert en Trudy, dat zich naast het opvoeden van Nanouk tomeloos heeft ingezet voor het mogelijk maken van deze blogreeks. Jullie zijn toppers!

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!

Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!