Nanouk leert maatwerkhandelingen

In deze blogserie volgen we Nanouk. Ze is een Koningspoedel en woont bij haar gastgezin sinds 18 maart 2022. Dit is de een-na-laatste blog in de serie.

Verleden week heeft Nanouk voor het eerst een thuistraining gehad bij haar nieuwe baasje. Tegelijkertijd is er de laatste tijd hard gewerkt aan de cliëntspecifieke handelingen, ook wel maatwerk genoemd. Dit zijn handelingen die specifiek voor Nanouk haar nieuwe baasje van groot belang zijn. Hierbij kun je denken aan het aan- en uittrekken van de jas en schoenen, het pakken van voorwerpen die worden aangewezen met de aanwijsstick, het open- en dichtmaken van deuren en lades, was in de wasmachine doen én lichtknoppen bedienen.

Zoals je je wellicht kunt voorstellen is het bedienen van een lichtschakelaar voor een hond niet altijd even gemakkelijk, zeker niet als deze op hoogte hangt. Om te voorkomen dat Nanouk tegen de muur aan moet springen om bij de schakelaar te kunnen, leert Nikita haar aan op een krukje te gaan staan. Deze maatwerkhandeling is eigenlijk een samenstelling van 2 losse handelingen, namelijk: met de voorpoten op een krukje stappen en het bedienen van een lichtschakelaar. Pas wanneer deze handelingen los van elkaar goed gaan, worden deze samengevoegd. Het aanleren van al deze handelingen gaat in kleine stapjes en met heel veel geduld gepaard. Aan enthousiasme echter geen gebrek: Nanouk leert graag nieuwe handelingen.

Om haar nog wat extra zelfvertrouwen te geven, zijn we naar enkele drukbezochte locaties geweest. Zo zijn we naar een tuincentrum gegaan dat omgetoverd was tot een winter wonderland. De kerstshow bevat vele bewegende elementen. Toen Nanouk vorig jaar voor het eerst bij zo’n kerstshow was, was ze zichtbaar meer onder de indruk dan nu. Ze loopt keurig mee en wanneer ze iets spannend vindt, geven we haar de kans er kennis mee te maken en daarna weer verder te gaan.

We hebben ook weer diverse winkelcentra bezocht. We merkten dat de overdekte centra meer indruk op haar maakten. Dit komt onder andere doordat het geluid vaak harder en scheller overkomt. Een dagje winkelen is natuurlijk niet compleet zonder kleding te passen.

‘Nanouk gaat mee in de paskamer, en het moet gezegd worden, dat vond ze de eerste keer écht wel spannend. Nu ze weet wat er van haar verwacht wordt gaat ze precies zo liggen dat ze onder het gordijntje door naar buiten kan kijken.’

Dit bijzondere beeld zorgde natuurlijk voor de nodige aandacht, en dat is niets nieuws: ze trekt veel aandacht en mensen willen haar graag aanraken. Nanouk geeft nu zelf ook aan dat ze dit niet altijd wil. Dit doet ze door een stapje terug te doen om afstand te creëren. Mensen laten haar dan meestal met rust. Nanouk is een poedel die, als ze je eenmaal kent, enorm trouw en enthousiast is.

Ook in huis staat trainen centraal. We herhalen alle handelingen die ze heeft geleerd en het is duidelijk zichtbaar dat ze veel heeft geleerd. In het begin deed ze alles erg voorzichtig, maar inmiddels weet ze alles met enthousiasme en beheersing uit te voeren.

Een tijdje geleden is Ivy, een van de pups waarvoor we in het verleden gastgezin zijn geweest, bij ons op visite geweest. Zij is nu twee jaar bij haar nieuwe baasje. Hoewel Nanouk en Ivy elkaar al bijna een jaar niet meer hadden gezien, was het als vanouds: ze begonnen direct te spelen en rennen. Daarna hebben we gezellig koffie gedronken en Nanouk en Ivy op wat lekkers getrakteerd.

Ook op visite gaan is geen enkel probleem. Nanouk is een graag geziene gast en vindt snel haar rust. Ze knuffelt graag, maar speelt net zo lief met onze kleinkinderen. Ze is dan ook altijd hartstikke enthousiast als zij bij ons op bezoek komen. Bekenden van Nanouk worden vol enthousiasme begroet, maar ze blijft altijd bereikbaar voor ons. Dit is een heel belangrijke eigenschap voor hulphonden.

Op de dagen rond de jaarwisseling werd er weer het nodige vuurwerk afgestoken, iets waar de meeste honden niet van houden. We waren erg benieuwd naar Nanouk haar reactie, ze vond de knallen vorig jaar maar niets. Gelukkig was ze er dit jaar een stuk rustiger onder. We hadden de gordijnen dichtgedaan en de televisie wat harder gezet. Onze andere hulphond in opleiding, Joop, die nu 11 maanden oud is, heeft nog nooit eerder vuurwerk meegemaakt. Hij vond het wel spannend en bleef bij ons in de buurt, maar deed het alsnog hartstikke goed. Nanouk is er rustig bij gaan liggen en was soms zelfs zó nieuwsgierig dat ze naar de vensterbank toe liep om naar het vuurwerk te kijken.

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!

Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!