Ontmoetingen tussen aangelijnde honden

Ontmoetingen tussen aangelijnde honden, hoe zorg je ervoor dat jouw hond niet te enthousiast of juist onzeker reageert? Om dit goed te laten verlopen is het belangrijk dat we de lichaamstaal van de hond goed interpreteren. Hierover spreken we in de eerste blog uit deze serie. 

In Nederland is het in de meeste gemeentes verplicht honden aangelijnd te houden, behalve op duidelijk aangegeven loslooproutes, -veldjes en in losloopgebieden. Dit zijn bij uitstek de plekken waar honden elkaar kunnen ontmoeten – los van de lijn. Ook wanneer jouw hond aangelijnd is zul je regelmatig andere (aangelijnde) honden tegenkomen. Hoe ga je daar het best mee om?

Allereerst: mogen aangelijnde hulphonden contact maken met andere honden?

Hierop is het antwoord ja, op voorwaarde dat de hulphond aan een ontspannen lijn in het tempo van de geleider blijft lopen en rustig blijft. Aan de lijn wordt niet gespeeld, die gelegenheid bieden we onze honden wanneer zij loslopen.

Groeten en doorlopen

Veel jonge honden worden heel enthousiast bij het zien van andere honden. Ze willen graag naar de andere honden toe en kunnen hierbij aan de lijn trekken. Daarom is het gepast begroeten een vaardigheid die wij hen aan moeten leren. We noemen dit “Groeten en doorlopen”. Dat gaat als volgt in zijn werk:

  1. Strooi, zodra jouw hond de andere hond gezien heeft, brokjes op de grond om de opwinding laag te houden en te voorkomen dat het een gewoonte wordt in een versnelling op een andere hond af te gaan.
  2. Terwijl jouw hond brokjes staat te eten, kan de andere hond op hem afkomen. Als dat gebeurt, kun je de kennismaking (aan elkaar snuffelen) laten plaatsvinden. Probeer hierbij de lijn zo ontspannen mogelijk te houden en blijf op de achtergrond aanwezig om jouw hond indien nodig te ondersteunen. Iedere keer dat jouw hond spontaan contact met jou maakt, beloon je dit met een brokje.
  3. Na het kennismaken (en vóór het moment dat de honden tot spel over zouden kunnen gaan), neem je jouw hond met je mee. Dat doe je door zijn naam te noemen en hem met een brokje te belonen voor het meekomen. Als jouw hond dat nog erg moeilijk vindt, kun je ook een brokje voor zijn neus houden en hem zo met je mee leiden, waarna je hem dat brokje ook daadwerkelijk geeft. Is jouw hond zo enthousiast geworden dat hij niet reageert op het brokje voor zijn neus? Dan mag je hem meenemen door rustig druk op de lijn te zetten.

Enkele tips:

  • Zorg dat je brokjes blijft strooien totdat de andere hond jullie passeert. Wanneer jouw hond vanuit zijn ooghoek telkens opnieuw brokjes ziet vallen, is de kans groter dat hij met zijn aandacht bij de brokjes blijft, en dat daardoor het opwindingsniveau laag blijft.
  • Als jouw hond zo enthousiast wordt van het zien van de andere hond en daardoor niet meer op de brokjes reageert, dan ben je te dichtbij. Deze ‘grens’ is voor iedere hond anders. Neem de hond met de lijn mee bij de andere hond vandaan, totdat hij zijn aandacht weer op jou kan richten. Vanuit dat punt kun je het opnieuw proberen, maar houd er hierbij rekening mee niet dichterbij te gaan dan dat jouw hond aankan.
  • Onthoud dat hoe dichterbij de andere hond is, hoe moeilijker het voor jouw hond is. Elkaar op dezelfde stoep passeren is lastiger dan wanneer er nog een hele weg tussen jullie inzit. Ga tijdens je training voor succes en probeer in het begin waar mogelijk voldoende afstand te houden.

Onzeker

Er zijn ook honden die precies het tegenovergestelde zijn en juist onzeker zijn bij het ontmoeten van andere honden. Deze honden zie je tijdens de ontmoeting stil gaan staan met een lage houding, waarbij ze het besnuffel van de andere hond ondergaan. Of ze proberen de andere hond te ontwijken. Wat goed is om te weten, is dat aangelijnd zijn een ontmoeting voor deze honden nog spannender kan maken.

Als een hond aangelijnd is, wordt hij namelijk beperkt in het uiten van lichaamstaal. In de voorgaande artikelen van deze serie heb je kunnen lezen dat honden er een soort etiquette op nahouden als het om ontmoetingen gaat. Ze tasten elkaar van een afstandje af, staan stil, en lopen met een boog op elkaar af. Als een hond aangelijnd is, kan hij al deze aspecten van lichaamstaal niet gebruiken. Wij nemen ze immers in ons tempo, in een rechte lijn mee tot ze bij de andere hond zijn.

Voor onzekere honden, die dus aan de lijn niet kunnen kiezen een andere hond te ontwijken, kan dit de ontmoeting extra spannend maken. Daarom is het belangrijk goed te kijken naar jouw hond en mee te gaan in wat hij aangeeft. Wil hij met een boogje om de andere hond heen? Loop dan met hem mee. Wil hij stilstaan en het van een afstandje bekijken? Sta dan met hem stil. Hoe meer wij de beslissingen van een onzekere hond honoreren, hoe meer zelfvertrouwen hij op de lange termijn krijgt.

Niet alle honden begrijpen het als een andere hond aangeeft geen contact te willen. Als je ziet dat jouw hond de ander wil ontwijken, ervandaan wil lopen of met zijn staart tussen zijn poten verstart, en de ander ‘luistert’ hier niet naar en blijft zich opdringen (ook al bedoelt hij het vriendelijk), dan mag je jouw hond steunen. Kleine pups kun je veiligheid bieden door ze op de arm te nemen. Als jouw hond daar te groot voor is, ga dan tussen hem en de andere hond instaan, totdat de ander weer doorloopt. Zo voorkom je dat hij bij jouw hond kan komen. Deze steun maakt dat jouw hond vertrouwen krijgt in jou, en uiteindelijk in zichzelf.

Goed om te weten

Er kunnen verschillende redenen zijn om een hond aangelijnd te houden. Het kan op die plek verplicht zijn (jij hebt dan jouw hond ook aan de lijn), maar er kan meer kan meespelen. Misschien is de andere aangelijnde hond ziek of geblesseerd, of is hij onvriendelijk tegen soortgenoten. Het is slim op hierop bedacht te zijn en jouw hond niet zomaar zonder overleg met de andere eigenaar kennis met deze hond te laten maken.

“Als je een aangelijnde hond tegenkomt, lijn jouw hond uit beleefdheid dan ook even aan, en houd afstand als je dat gevraagd wordt. Ook als jouw hond goede bedoelingen heeft.”

Aangelijnde hulphonden mogen kennismaken met andere honden, zo lang zij hierbij rustig blijven. Jonge hulphonden in opleiding vinden dit vaak nog lastiger. Peil daarom altijd eerst even bij de eigenaar van de andere aangelijnde hond of een kennismaking kan plaatsvinden.

Blonde labrador puppy zittend

Dit was de laatste blog in een reeks van vier stuks waarin we contact tussen honden bespreken. Hopelijk vind je deze tips waardevol en geven ze jou meer inzicht in hoe jouw hond communiceert met jou, maar ook met andere honden. Speelt jouw hond graag samen met andere honden? Kom dan op 1 oktober naar Recreatiegebied Bussloo en wandel mee tijdens The Big Walk. 

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!

Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!