Ontmoeting tussen onbekende honden

In deze vierdelige blogreeks vertellen we je meer over de interactie tussen honden. In het eerste deel bespreken we de eerste ontmoeting tussen twee honden. Hoe beoordelen zij of het veilig of onveilig is om contact te maken? Wat betekent hun lichaamstaal? Wanneer is een hond sociaalvaardig? Je vindt het antwoord op deze vragen in de blog hieronder.

De eerste ontmoeting

Als twee onbekende honden elkaar voor het eerst tegenkomen, is hun eerste prioriteit informatie over de ander vergaren. Zij vragen zich af: Wat zijn de bedoelingen van deze hond? Is het voor mij veilig of onveilig om contact met deze hond te maken? Is deze hond een vriend of vijand? Deze informatie verkrijgen zij door te ruiken en naar elkaars lichaamstaal te kijken. Dit gebeurt eerst op een afstand(je). Naarmate de verkregen informatie erop wijst dat het veilig is, zullen honden elkaar langzaam naderen. Vervolgens gaan ze verder met informatie verzamelen, door elkaar uitgebreid te besnuffelen.

Tegelijkertijd gaan zij verder met hun ‘gesprek’ in hondentaal (lichaamstaal), waarbij de honden elkaar ‘vertellen’ wat hun intentie is. Dat kan bijvoorbeeld zijn: “Ik wil graag spelen, doe je mee?”, “Ik vind jou eng, ik heb liever dat je mij met rust laat” of “Leuk je te ontmoeten, ik vervolg nu graag weer mijn eigen weg”. Het verkrijgen van deze informatie is ontzettend belangrijk om je veilig te voelen. Dat is dan ook de reden dat de meeste honden naar elkaar toe gaan: om te checken of ze veilig of onveilig zijn in de aanwezigheid van de ander. Het doel van een ontmoeting is dus niet altijd spel. Spel kan wel een middel zijn om de interactie veilig te laten verlopen. Daarover later meer in deel 2 van deze blogreeks.

“Hoe een hond zich opstelt tijdens een ontmoeting met een onbekende hond, is afhankelijk van zijn karakter in combinatie met leerervaringen. Iedere hond neemt als het ware zijn eigen rugzakje mee in een ontmoeting met een ander.”

Een zelfverzekerde hond die dol is op spelen met andere honden en daarbij vaak heeft ervaren hoe leuk dat is, zal zich anders opstellen dan een voorzichtige hond die een nare ervaring heeft opgedaan. Ook speelt mee welke signalen de ander afgeeft. Een voorzichtige, wat onzekere hond zal bijvoorbeeld meer openstaan voor contact met een rustige hond dan met een enthousiaste drukke hond.

Hond op station
Hond op station bij trein

We noemen een hond sociaalvaardig, wanneer hij zich houdt aan de ‘etiquette’ zoals hierboven uitgelegd, de signalen die de andere hond geeft begrijpt en de grenzen van de ander in acht neemt. Een hond die met iedere andere hond wil spelen, is dus niet sociaalvaardig als dit betekent dat hij daarbij de etiquette overslaat en zich opdringt wanneer de ander te kennen geeft niet te willen spelen. Veel willen spelen is dus niet hetzelfde als sociaal zijn! Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond zich niet-sociaalvaardig gedraagt. Misschien ontbreekt het de hond nog aan ervaring in het maken van contact met soortgenoten, of vindt hij andere honden zo leuk of juist zo eng dat hij niet goed weet hoe hij zich het beste kan gedragen. Hoe je dit kunt zien aan de hand van lichaamstaal en hoe je hierop kunt reageren, volgt in deel 2 van deze blogreeks.

Ben je enthousiast geworden na het lezen van deze leuke ervaringen? Meld je dan ook aan als gastgezin en draag zo bij aan de opleiding van onze hulphonden. Zo zorgen we er samen voor dat we nog meer mensen vrijheid en perspectief geven met behulp van een hulphond!

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!

Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!