Samen impact maken en écht iets betekenen? Kom ons team versterken!

Werken bij Hulphond Nederland? Dat kan! We werken al met een team van +100 collega’s (én 600 vrijwilligers waaronder gastgezinnen), maar zijn altijd op zoek naar mensen die iets willen toevoegen. Ben jij dé persoon die we zoeken? Lees snel verder en kom erachter of Hulphond Nederland bij jou past. 

Hulphond Nederland helpt mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag door de inzet van een hulphond of middels systematische ervaringsgerichte therapie. Bij Hulphond Nederland geloven we erin dat een hulphond nieuw perspectief biedt en isolement voorkomt. Daarom streven we er naar om jaarlijks zo veel mogelijk mensen te helpen naar meer vrijheid.

Wat we precies doen bij Hulphond Nederland?

Concreet gezegd leiden we honden op tot hulphond. Dit zijn ADL-Hulphonden, maar ook Epilepsie-Hulphonden, PTSS-Hulphonden én Therapie-Hulphonden. In de praktijk omvat ons werk natuurlijk veel meer: we zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een grote stichting met diverse afdelingen. Zo werken onze collega’s op kantoor onder andere bij communicatie, marketing, fondsenwerving en HR, terwijl we ook over een hele tak van hondentrainers, hondenverzorgers en gastgezin- en cliëntbegeleiders beschikken. Iedereen heeft bij ons zijn of haar eigen specialisatie en onze kennis gebundeld zorgt ervoor dat we voor onze cliënten veel kunnen betekenen.

We hebben ruim 40 jaar ervaring in het opleiden en plaatsen van hulphonden. Daarvoor werken we hard samen in een groot en gevarieerd team. Dit doen we vanuit ons hoofdkantoor in Herpen en we zijn natuurlijk veel op pad. Ook beschikken we inmiddels over een aantal prachtige therapielocaties door het land heen.

Onze therapie-tak

Naast dat we bij Hulphond Nederland honden opleiden tot een échte hulphond, helpen we ook mensen met een geestelijke zorgvraag om de regie over hun leven terug te nemen. Dit doen we door middel van systemische en ervaringsgerichte therapie. Daarvoor leiden we binnen Hulphond Nederland ook TherapieHulphonden op. We hebben diverse therapielocaties door het land heen, waar we zowel jongeren als volwassenen kunnen helpen. 

Collega Deborah functie hondentrainer

Deborah

Hondentrainer

Wat doe je bij Hulphond Nederland?

Ik ben één van de hondentrainers bij Hulphond Nederland. Wanneer de honden vanuit het gastgezin in ons opleidingscentrum komen, begin ik met de training van het vervolgtraject. We beginnen dan met het herhalen van wat ze in het gastgezin geleerd hebben en het aanleren van de basis. Denk daarbij aan het open en dichtmaken van kastjes, lades en deuren, het pakken en dragen van verschillende voorwerpen en ze ergens in of op leggen. Ook leren we ze naast de (elektrische) rolstoel te lopen.  

Elke dag is bij ons anders, maar we beginnen in ieder geval altijd met de honden even lekker te laten ontspannen. Dat doen we door met ze op de wei te spelen, of met ze naar het bos te gaan. Daarna beginnen we met de training. We werken in speciaal ingerichte ruimtes die op woonkamers lijken. Ook gaan we op pad naar andere locaties, zoals een winkelcentrum, een park of een kinderboerderij. 

Sinds wanneer werk je bij Hulphond Nederland?

Ik werk nu 5 jaar bij Hulphond Nederland. Ik ben begonnen als hondenverzorger en in de tussentijd heb ik op andere afdelingen bij mogen springen tijdens verlof en vakantie van collega’s en zo kunnen proeven aan andere werkzaamheden. Het trainen sprak me altijd heel erg aan en vind ik erg leuk om te doen. Toen er een vacature vrij kwam heb ik daarom gereageerd en nu werk ik sinds een jaar als trainer. 

Wat maakt het werk bij Hulphond Nederland zo leuk?

Ik vind het samenwerken met dieren echt het allerleukste wat er is. Erachter komen hoe ze leren en hoe hun karakter in elkaar steekt, vind ik erg interessant. Daarnaast vind ik het super mooi om door middel van een dier iemand minder afhankelijk te maken van zorg. Iemand een maatje en een stukje vrijheid teruggeven: daar doe ik het voor! 

Collega Lotte functie gastgezinbegeleider

Lotte

Gastgezinbegeleider

Wat doe je bij Hulphond Nederland?

Ik ben werkzaam als gastgezinbegeleider, ik begeleid in die functie voornamelijk gastgezinnen die de pup opvoeden in het eerste jaar tot de leeftijd van circa 16 maanden. Tot die functie behoort ook het begeleiden van de gastgezinnen waar onze therapie-hulphonden en moederhonden wonen.  

Daarnaast houd ik mij als gastgezinbegeleider ook bezig met het begeleiden van de hele jonge pups: die verblijven nog bij de moeder. Mijn dagen zijn dus écht divers: van huisbezoeken vlak na de plaatsing van een pup bij een gastgezin, socialisatie-uitstapjes met een nestje pups, loslooplessen in het bos en trainingen op verschillende locaties zoals een tuincentrum, ziekenhuis, winkelcentrum of station. Ga zo maar door! 

Sinds wanneer werk je bij Hulphond Nederland?

Volgend op mijn stage bij Hulphond Nederland ben ik in dienst sinds juni 2012. Ik ben begonnen als hondenverzorger, dat heb ik 5 jaar met heel veel plezier gedaan. Vanuit die functie ben ik doorgestroomd als Therapie-Gastgezinbegeleider. Die functie is na 1,5 jaar opgeheven door de enorme groei. Ik ben toen aangesloten bij het team van Gastgezinbegeleiders en de therapie-gastgezinnen zijn verdeeld over de gastgezinbegeleiders in dezelfde regio. Sinds 2018 werk ik in mijn huidige functie. 

Wat maakt het werk bij Hulphond Nederland zo leuk?

Het is enorm leuk om samen met de gastgezinnen het traject van een jonge pup tot een volwassen hond door te maken, met alle uitdagingen die daar bij komen kijken. Het vraagt veel creativiteit en flexibiliteit om elk individueel gastgezin met individuele hond op de juiste manier te begeleiden tot het uiteindelijke doel. Bij de begeleiding van de moederdieren kan je een significante rol spelen bij het voorbereiden van een pup op onze drukke maatschappij, wat het welzijn van de honden ten goede komt!   

Collega Melissa functie therapeut Domingo House jeugd

Melissa

Therapeut Jeugd

Wat doe je bij Hulphond Nederland?

Bij Hulphond Nederland werk ik als therapeut en ben ik coördinator van de Therapie-Hulphonden. Als therapeut ben ik aanwezig op locatie Oldenzaal, maar ik ga ook langs de andere locaties voor mijn coördinator-werkzaamheden. Bij mijn functie in Oldenzaal komen er 5 individuele cliënten per dag om met de honden te werken. Deze cliënten hebben allemaal hun eigen hulpvragen en doelen voor de therapie. Hierdoor kijken we per cliënt welke hond daar het beste bij past en welke oefeningen we gaan doen. Er zijn ook sessies waarin we met meerdere honden tegelijk werken, om bijvoorbeeld om te leren gaan met veel prikkels. Ouders worden ook regelmatig bij de sessie betrokken, net als bijvoorbeeld leerkrachten. Op deze manier proberen we ervoor te zorgen dat de cliënten datgene wat ze geleerd hebben ook thuis en op school in de praktijk kunnen gaan inzetten. 

In de middag laten we de honden altijd uit: ze kunnen dan lekker hun energie kwijt en ontladen op ons uitlaatveld. Rond 17 uur worden alle honden weer opgehaald door de gastgezinnen. Ze krijgen dan even een terugkoppeling van ons over hoe de dag is verlopen. Als afsluiter stofzuigen we het pand, zodat we de volgende dag fris weer kunnen beginnen.  

Sinds wanneer werk je bij Hulphond Nederland?

Ik ben in dienst bij Hulphond Nederland sinds januari 2015. Ik had toen net mijn studie Animal Sciences in Wageningen afgerond.

Wat maakt het werk bij Hulphond Nederland zo leuk?

Het leukste van mijn werk vind ik dat je nooit van te voren weet hoe je dag gaat lopen en hoe je sessie gaat lopen. Je kunt je creativiteit hierin kwijt en kunt op die manier het beste aansluiten bij je cliënt. Ik krijg er energie van als er ‘kwartjes’ vallen bij de cliënt, waardoor ze stappen kunnen maken. Ook word ik er vrolijk van als de honden ’s ochtends blij binnen komen en ’s avonds blij zijn om hun gastgezin weer te zien. Het is heel leuk om te zien hoe de honden aan het werk zijn en daarin echt met je meedenken en info over de cliënt geven! 

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!

Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!