Blog 2: trainen tussen ezels en kippen

In deze blogserie volgen we Kent: een schattige zwarte labrador-pup die hulphond in spe is. Hij woont bij zijn gastgezin in Veghel, Noord-Brabant. Hier mag hij uitgroeien tot een goed opgevoede en gesocialiseerde hond die vervolgens opgeleid zal worden tot échte hulphond. Hij groeit als kool en maakt vol overgave kennis met de wijde wereld. Vorige week was het tijd voor zijn eerste bezoek aan de kinderboerderij. Hoe dat verliep, lees je in deze blog.

Op een grauwe dinsdag reizen we af naar de kinderboerderij in Uden. Zodra we uit de auto stappen, merken we de aanwezigheid van de boerderijdieren in de vorm van geur en geluid. Iets wat de pups ook niet onopgemerkt zal blijven. Kent volgt deze trainingssessie samen met twee andere zwarte hulphonden in spe: Evi en Lente. Hoewel Evi ruim vijf maanden ouder is dan de andere pups, is ook zij nog nooit op een kinderboerderij geweest.

Nog voordat we het terrein van de kinderboerderij betreden, is al duidelijk zichtbaar dat al deze nieuwigheden niet bij iedereen evenveel indruk maken. Waar Evi de beestjes aan de andere kant van het hek toch wel interessant vindt, vermaken Kent en Lente zich prima op de parkeerplaats met de aanwezige takjes en blaadjes.

Onder het toeziend oog van enkele nieuwsgierige geiten, zwijnen en cavia’s loopt Kent, samen met Frans, het terrein op. Hoewel hij beduidend kleiner is dan de beesten aan de andere kant van het hek, laat hij zich niet kennen – al kijkende gaat hij stapje voor stapje naar het gaashekwerk toe, net zo lang tot zijn neusje er tegenaan drukt. Aandachtig bekijkt hij de voor hem nieuwe dieren. Zelfs wanneer een nieuwsgierige geit slechts enkele centimeters van hem verwijderd is, raakt hij niet onder de indruk.

Lotte is gastgezinbegeleider bij Hulphond Nederland en leidt de trainingssessie. Omdat de pups het beste leren door middel van een positieve benadering, houdt ze hen nauwlettend in de gaten. Zodra ze merkt dat de hond goed om is gegaan met een (nieuwe) situatie, vraagt ze de geleider om de hond uit de situatie te halen. Als je de hond namelijk te lang in een bepaalde situatie laat, kan hij gaan blaffen omdat hij niet weet wat er van hem verwacht wordt.

Omdat je dit voor wil zijn, moet je dus goed kijken naar de lichaamstaal van de hond. Het leren ‘lezen’ van de hond is een leerproces voor de gastgezinnen. Zo’n training is dus niet alleen bedoeld om de hond iets nieuws te leren, maar ook voor het scholen van hun baasjes. Hierin worden zij begeleid door hun gastgezinbegeleiders.

Na afloop bespreken we de sessie onder het genot van een kop warme chocolademelk. Voor de honden is dit wederom een goede oefening, want binnen is het natuurlijk hartstikke saai tegenover de overdaad aan prikkels die zich buiten bevindt. Het streven is een ontspannen hond die gaat zitten of liggen en zijn rust pakt. Ook hier geldt: zodra men merkt dat het genoeg is voor de hond, moeten we hem uit de situatie halen. Je kunt de hond dan namelijk belonen voor iets wat hij goed heeft gedaan, in plaats van ongewenst gedrag te moeten corrigeren. Tijdens de volgende trainingssessies maken de pups kennis met nieuwe locaties. Daarover lees je meer in de volgende blogs.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Wil je graag weten bij wie Kent woont? Lees dan de eerste blog: Kennismaken met het gastgezin van Kent. De komende weken zullen we steeds meer leren over Kent en de stappen die hij neemt. Wil je hier niets van missen? Zorg er dan voor dat je ons volgt op Facebook en Instagram.

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!

Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!