Soorten hulphonden bij Hulphond Nederland

18/08
Groepsfoto 3 verschillende soorten honden

Datum: 18 augustus 2022
Leestijd: 5 minuten

Niet meer alles kunnen doen wat je ooit deed, of dingen kunnen doen die anderen wel kunnen. Het is voor veel mensen de harde werkelijkheid. De hulphonden van Hulphond Nederland zorgen ervoor dat mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag weer autonomie en vrijheid terugkrijgen en kunnen doen wat ‘normaal’ is. Ben jij benieuwd welke hulphonden er allemaal zijn bij Hulphond Nederland? Lees dan snel verder, in deze blog leggen we jou alles uit!

ADL-hulphond

De eerste en misschien wel bekendste hulphond is de ADL-hulphond. ADL staat voor Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL), de handelingen die mensen dagelijks in het gewone leven verrichten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: in en uit bed komen, aan- en uitkleden, naar het toilet gaan, eten, drinken… De ADL-hulphond assisteert iemand met een fysieke beperking bij allerlei dagelijks voorkomende handelingen, zoals het leeghalen van de wasmachine of het oprapen en aangeven van voorwerpen. Een ADL-hulphond kan tot wel 70 verschillende vaardigheden leren, allemaal aangepast aan de behoefte van de cliënt. Je kunt dus zeggen dat de hond voor de cliënt zowel binnen- als buitenshuis een echte steun en toeverlaat is. Het belangrijkste bij het vinden van een hulphond is de match: je vormt namelijk echt een team samen.

Je kunt een ADL-hulphond aanvragen als je een van de volgende ziektebeelden hebt: spierziektes, Multiple Sclerose, een herseninfarct of hersenbloeding (CVA), dwarslaesie, dystrofie, spasmes of de gevolgen van een ongeluk. Daarnaast kijkt hulphond Nederland altijd bij iedere aanvraag of een ADL-hulphond meerwaarde heeft biedt voor de cliënt. Hierdoor zijn andere ziektebeelden nooit uitgesloten.

Hans Sanders kreeg een ADL-hulphond nadat hij een motorongeluk kreeg. Inmiddels heeft hij zijn vierde hulphond Abby, waardoor hij veel vrijheid terug heeft: “Zonder hond kan ik overleven, maar met een hond heb ik een leven.”

Een ADL-hulphond is behoeft niet een specifiek ras, maar bij Hulphond Nederland kiezen we meestal voor labradors, golden retrievers poedels of een mix daartussen. Deze rassen zijn het meest geschikt omdat ze rustig, leergierig en loyaal zijn.

Heb jij behoefte aan een ADL-hulphond? Je kunt via onze website een aanvraagformulier invullen. Dit formulier vind je op deze pagina.

Epilepsie-hulphond

De tweede hulphond die door Hulphond Nederland wordt opgeleid is de Epilepsie-hulphond. Deze hulphond signaleert epilepsie aanvallen. Een epileptische aanval is een verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Een aanval kan voor ongemak en schaamte, maar ook voor fysiek letsel zorgen.

Een Epilepsie-hulphond is een signaliseringshond en kan soms zelfs de aanvallen van tevoren voelen aankomen. De hond kan de cliënt ook helpen tijdens én na een aanval. Zo kan hij ervoor zorgen dat de cliënt zichzelf in veiligheid brengt of op een paniekknop drukken, zodat de omgeving van de cliënt gewaarschuwd wordt.

Hond drukt paniek button voor epilepsie in

Een Epilepsie-hulphond kan aangevraagd worden als je frequent epileptische aanvallen hebt per week. Ben jij benieuwd of jij een epilepsie hulphond kunt aanvragen? Vul dan het aanvraagformulier in, zodat wij een beeld krijgen van jouw situatie.

Therapie-hulphond

De laatste hulphond die door Hulphond Nederland wordt opgeleid is de Therapie-hulphond. Deze hulphond biedt troost en steun tijdens therapiesessies. De hond wordt ingezet voor het signaleren en aanleren van gedrag Een hond kun je niet voor de gek houden. Bij een hond gaat het erom wat er echt ís.

Voor wie bieden wij deze therapie? Voor jeugd gaat het om verschillende ontwikkelingsstoornissen of psychiatrische problematiek zoals bijvoorbeeld adhd, autisme, depressie, forse loyaliteitsproblemen, angstige of onzekere kinderen, kinderen met pestproblematiek…

Voor volwassenen met een psychotrauma of stressorgerelateerde problematiek die vastgelopen zijn in hun reguliere behandeling bieden wij systemische, ervaringsgerichte therapietrajecten op maat.

Een therapiehond wordt door de therapeut ingezet als “middel”. Bij de jeugd is echt sprake van dierondersteunde therapie, wat betekent dat de hond eigenlijk in alle sessies ingezet wordt. Voor volwassenen is dit anders, hier worden naast een hond ook andere “middelen” ingezet, zoals paarden of traditionele ggz-elementen.

Therapie bij Hulphond Nederland

Waar Hulphond Nederland voorheen ook PTSS-hulphonden opleidde, hebben we er nu voor gekozen de focus te verleggen naar de therapie. Hierdoor kunnen we met één hond veel meer mensen helpen en voorkomen we een afhankelijkheidsrelatie tussen mens en dier.

Een hulphond is er in veel verschillende soorten en maten. Maar wat ze allemaal gemeen hebben met elkaar, is dat ze een grote impact hebben op het leven van de cliënt. Wil jij hier ook een bijdrage aan leveren? Dat kan op heel veel verschillende manieren! Je kunt bijvoorbeeld gastgezin worden voor een van onze pups, therapiehonden of moederhonden, je kunt donateur worden of ons opnemen in je testament. Een overzicht van hoe je ons kunt helpen, vind je op deze pagina.

Ook interessant