Onze gastgezinnen aan het woord

Misschien denk je er al een tijdje over na om gastgezin te worden bij Hulphond Nederland. Dat is leuk om te horen, want gastgezinnen hebben wij hard nodig! Ze vormen namelijk de basis van ons trainingsproces: zonder hen hebben we geen honden die we kunnen opleiden. Enige tijd geleden schreven we al een blog waar we antwoord geven op veelgestelde vragen. We kunnen ons voorstellen dat je graag wilt weten hoe het is om gastgezin te zijn. En wie kunnen dat nou beter vertellen dan onze gastgezinnen zelf?

Gastgezin van Mick

Wij zijn pupgastgezin van een bruine labrador: Mick. Hij is geboren op 17 december 2021 en nu dus bijna anderhalf jaar oud.

Sinds februari 2022 zijn wij gastgezin voor Hulphond Nederland. Toen ik iemand zag lopen met een puppy van Hulphond Nederland wilde ik meer weten over de rol van gastgezinnen. Ik ben daarna op de website gaan kijken, hoe dat gaat en wat er bij komt kijken. Ik was gestopt met werken en ik vond dit een mooie en fijne invulling van mijn dagen.

Bruine labrador hulphond Mick

Ik vind het heel dankbaar om te doen. Je geniet ruim een jaar van de hond én je leert er zelf ook heel veel van. Wij hebben nu het plezier van een lieve pup in huis. Daar moet ik straks ook weer afscheid van nemen, en dat zal vast met een traan gepaard gaan.

Maar waar het mij om gaat: Je bent iemand enorm van dienst door een hond op te voeden die dat zelf niet kan. Dat doe je voor iemand die een groot belang heeft bij het hebben van een hulphond, die kan ondersteunen bij dagelijkse bezigheden. Zo kan je iemand (deels) zelfstandigheid teruggeven, op welke manier dan ook, en zijn of haar leven mooier maken. Dat is mijn cadeau!

Natuurlijk word je ook gevraagd om actief te zijn en kost het je aardig wat tijd om de hond te socialiseren en de hond te motiveren zich goed te gedragen. Dat vraagt ook geduld en vastberadenheid om door te blijven gaan met je instructies en tegelijk zorgt dat ervoor dat je veel leert over de hond en over jezelf.

“Als iemand overweegt om een pup op te voeden, dan zou bovenstaande ook mijn motivatie zijn, en je moet er natuurlijk echt de tijd voor hebben. Het is ook fijn als je op iemand kunt terugvallen die de zorg ook kan oppakken, een partner of volwassen kind. En het is ook fijn als je een plekje hebt waar de hond kan zijn als je je handen even vrij moet hebben. Als je twijfelt, neem dan vooral contact op met Hulphond Nederland. Zij kunnen helpen door meer informatie te geven zodat jij een goede afweging kunt maken.”

– Irene

Gastgezin van Soy

Wij zijn sinds november 2019 gastgezin van pup Soy. Dit is onze derde hulphond in opleiding van Hulphond Nederland.

Wij zijn gastgezin geworden omdat Jos met pensioen ging en graag iets wilde doen voor onze medemens. En dan natuurlijk ook het liefst iets met dieren, zodoende kwamen wij uit bij Hulphond Nederland. Het is geweldig interessant om te doen en je leert er zoveel van en je krijgt altijd goede begeleiding en natuurlijk een prachtige pup die je alle liefde van de wereld geeft.

– Marja

Blonde hulphond Soy
Blonde hulphond kruising labrador samoyeed Koosje

Gastgezin van Koosje

Wij hebben pup in opleiding Koosje in huis. Koosje is een kruising Labrador x Samojeed en is nu iets meer dan een jaar oud. Sinds mei 2019 zijn we gastgezin voor Hulphond Nederland en Koosje is onze derde pup.

Alle drie de honden die we hebben (gehad) zijn totaal verschillend; in uiterlijk, karakter en begeleiding. Dat maakt het ook iedere keer zo leuk om bezig te zijn met de opvoeding en socialisatie.

 Ik ben begonnen met Didi, 100% labrador. Zij deed het super goed en is nu moederhond. Daarna kwam Whoopy uit eigen fokprogramma, een kruising Labrador x Australian Shepherd. Helaas is zij tijdens haar vervolgopleiding uit het trainingsprogramma gehaald. Dit kwam doordat ze nogal volhardend was. Ze mocht dus huishond worden en heeft nu een mooi thuis bij mij in huis! Nu heb ik Koosje in opleiding, zij is een dochter van Didi (onze eerste pup in opleiding). Dat is ook wat Hulphond Nederland leuk maakt, de organisatie verbindt mens en dier. Ik heb nog steeds leuk contact met Geertje, bij wie Didi nu woont.

Waarom ik gastgezin ben geworden? Ik houd van honden, om met ze bezig te zijn, een pup te zien leren en groeien. Hulphond Nederland gaf aan bij de intake dat het mogelijk was om het vrijwilligerswerk te kunnen combineren met mijn eigen werk, want dat was bij mij wel echt een voorwaarde. We wilden het van beide kanten proberen, want alleen dan konden we erachter komen. In de praktijk blijkt het goed te combineren met mijn werk. Ik werk 4 dagen in de week bij gemeente Almere waarvan twee dagen thuis en twee dagen op het stadhuis. De hulphond mag van mijn werkgever mee naar het werk en ik krijg de flexibiliteit om voldoende aandacht te kunnen geven tijdens de verschillende levensfases van de pup.

Als je er aan denkt om gastgezin te worden, kan ik je de volgende dingen meegeven:

  • Vaak krijg ik de vraag met de opmerking: “Moet je dan straks weer afscheid nemen? Dat zou ik niet kunnen.” Naast dat het superleuke en lieve honden zijn en je snel een hondje in je hart sluit, houd ik altijd het besef dat iedere dag met de hulphond er eentje meer én minder is. Eéntje meer, vanwege het zien opgroeien in grootte, ervaringen en gedrag en alles wat we samen beleven. Eéntje minder, om samen het mooie doel te halen om naar de vervolgopleiding te mogen gaan om echt hulphond te worden. Van welke kant je het ook bekijkt, beide ervaar ik als positief.
  • Sta open om te leren, de begeleiding vanuit Hulphond Nederland is heel goed. In het begin speelt je eigen onzekerheid wellicht mee of zou je op sommige vlakken dingen anders doen. Stel je vragen en luister goed naar alle uitleg en tips die je krijgt. Iedere hond heeft zijn eigen aanpak nodig en Hulphond Nederland begeleidt je in dit professionele maatwerk.

– Pauline

Ben je enthousiast geworden na het lezen van deze leuke ervaringen? Meld je dan ook aan als gastgezin en draag zo bij aan de opleiding van onze hulphonden. Zo zorgen we er samen voor dat we nog meer mensen vrijheid en perspectief geven met behulp van een hulphond!

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!

Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!