Hoe ga je om met hulphonden?

We snappen dat hulphonden er heel aaibaar uitzien, maar op hun uniform, het dekje dat zij dragen, staat: ‘niet afleiden’. Waarom is dat, wat verstaan we onder afleiden en wat kun je het beste wél doen wanneer je een hulphond tegenkomt? We vertellen het je allemaal in deze blog.

Niet afleiden
Een hulphond leert tijdens zijn opleiding met zijn aandacht bij zijn geleider te blijven ondanks allerlei vormen van afleiding, zoals mensen en/of honden die passeren, interessante geurtjes en langsrijdend verkeer. Een lastige taak, vooral voor sommige jonge hulphonden die net bij hun baasje geplaatst zijn en nog moeten wennen aan hun nieuwe omgeving. Je helpt zo’n hulphond enorm door hem niet af te leiden en uit zijn concentratie te halen.

Tegen de hond praten, lokkende geluidjes maken, je hand naar hem uitsteken, aaien, nadrukkelijk oogcontact maken,  allemaal manieren om een hond af te leiden die niet wenselijk zijn. Maar wat mag je dan wél doen? Nou, het liefst helemaal niets!

Je leest het goed: het beste kun je doen alsof de hond er niet is. Dat lijkt misschien onaardig, maar hulphonden hebben een heel bijzondere band met hun baasje en hebben aan aandacht geen gebrek. Ben je toevallig in gesprek met iemand die een hulphond heeft en wil je de hond graag aaien? Vraag dan even of dat kan. Zijn baasje kan het best inschatten of het een geschikt moment is. Wees niet teleurgesteld als het antwoord ‘nee’ is. Dat is niet persoonlijk, het baasje maakt op dat moment een beslissing die het beste is voor hem en de hond.

Hulphonden en andere honden
Loop je met je eigen hond op straat en kom je een aangelijnde hulphond tegen? Dan zou het fijn zijn als je ervoor kunt zorgen dat jouw hond geen contact met de hulphond maakt. Hulphonden leren andere honden aan een ontspannen lijn te passeren, maar dit wordt haast een onmogelijke opgave als de andere hond interactie zoekt. Dat geldt niet alleen voor honden die onaardig tegen soortgenoten kunnen zijn, maar ook voor de honden die vriendelijk en sociaal zijn.

Natuurlijk mag een hulphond contact maken en spelen met andere honden. Dat gebeurt los van de lijn op een plek waar honden veilig los kunnen lopen. Een loslopende hulphond draagt meestal wel een dekje, omdat het voor iemand met een fysieke hulpvraag lastig kan zijn het dekje telkens af en weer om te doen. Hulphonden hebben echter geleerd dat wanneer zij loslopen, ook al dragen zij hun dekje, het tijd is voor ontspanning. Daarbij hoort lekker rennen, snuffelen en spelen met andere honden.

Loslopende hulphond
Ook tijdens het loslopen blijven hulphonden hun baasje goed in de gaten houden en komen ze naar hun baasje toe wanneer ze geroepen worden. Voor iedere loslopende hond zijn dit belangrijke vaardigheden, maar voor een hulphond is het extra belangrijk. Iemand die in een rolstoel zit kan bijvoorbeeld niet gemakkelijk, of zelfs helemaal niet, naar de hond toe wanneer deze op het gras of in de bosjes loopt. Een loslopende hulphond bij zijn eigenaar vandaan lokken of roepen, of hem iets lekkers geven, kan er toe leiden dat de hond op den duur meer op de omgeving dan op zijn baasje gaat letten. Voeren kan zelfs tot gevolg hebben dat de hond ongewenst gedrag gaat vertonen zoals tegen mensen opspringen, in afwachting van iets lekkers. Dan kan de hulphond niet meer veilig loslopen en zal hij dit opnieuw moeten leren. Ook een loslopende hulphond kun je dus het beste niet zomaar aandacht geven. Komt een loslopende hulphond vriendelijk en rustig op je afgelopen? Dan kun je – als je dat graag wilt – aan zijn baasje vragen of je hem kunt aaien. 

Het baasje van de hulphond
Hulphond Nederland leidt hulphonden op voor zowel mensen met een fysieke als met een geestelijke hulpvraag. Aan mensen met een fysieke hulpvraag is vaak te zien waarom diegene een hulphond nodig heeft. De meesten van hen zitten bijvoorbeeld in een rolstoel. Maar aan iemand met een geestelijke hulpvraag, zoals PTSS, is aan de buitenkant niets te zien. Een hulphond-baasje vragen naar de reden waarom hij een hulphond nodig heeft, hoewel vriendelijk bedoeld, kan heel onprettig zijn voor diegene. De reden kan namelijk privé zijn, iets waar iemand niet zomaar op een willekeurig moment met een onbekend persoon over wil praten.

Wil jij mensen hun vrijheid teruggeven?

Overweeg dan eens om gastgezin te worden. Je krijgt oneindig veel liefde, leert alles over honden én geeft iemand die het minder getroffen heeft zijn of haar vrijheid terug.

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!

Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.