Hulphond Nederland eerste geaccrediteerde instelling ter wereld voor Dierondersteunde Therapie

06/01
Therapie bij Hulphond Nederland

6 januari 2022 - Hulphond Nederland is als eerste instelling wereldwijd geaccrediteerd voor dierondersteunde therapie, meldt de Stichting vandaag. De internationale overkoepelende organisatie Animal Assisted Interventions International heeft Hulphond Nederland geaccrediteerd voor zowel haar dierondersteunde therapie als voor de gehele bedrijfsvoering.

Voor mensen met een psychische hulpvraag betekent dit dat zij er van op aankunnen dat  Hulphond Nederland een betrouwbare partij is die voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en waarvan het aanbod uitgebreid getoetst is. Naast de kwaliteit van de zorg zegt het ook iets over de wijze waarop gewerkt wordt. Ook richting de zorgverzekeraars is de accreditatie een bewijs van kwaliteit, betrouwbaarheid, kennis en deskundigheid op het gebied van hulpverlening, bedrijfsvoering en werkwijze.

“We zijn ontzettend trots op deze internationale accreditering”, zegt Eric Bouwer, Algemeen Directeur Hulphond Nederland. “De accreditatie is de erkenning voor de effectiviteit van onze dierondersteunde therapie in de afgelopen 10 jaar en al het werk dat wij doen als zorgverlenende instantie om mensen de regie over hun leven terug te geven”. 

Therapie voor Jeugd en volwassenen

Door middel van dierondersteunde therapie en speciaal opgeleide therapeuten helpt Hulphond Nederland sinds 2012 vanuit inmiddels 12 locaties in Nederland – in samenwerking met jeugdzorg en GGZ-instellingen – zo’n 700 jongeren met psychische problematiek per jaar. In 2020 is daar het programma voor volwassen met traumaklachten en PTSS aan toegevoegd, waarbij naast honden ook getrainde paarden worden ingezet. De therapie activiteiten van Hulphond Nederland worden aangeboden onder de naam Domingo House.

Nieuw antwoord op toenemende geestelijke zorgvraag

Hulphond Nederland komt op innovatieve wijze tegemoet aan de toenemende geestelijke zorgvraag in onze samenleving.  “In Nederland zijn er 1,2 miljoen mensen met traumaklachten en honderdduizenden jongeren met ontwikkelingsstoornissen of psychische klachten”, zegt Rudolph Strickwold,  Directeur Marketing & Commercie Hulphond Nederland. “Door de snelheid waarmee onze wereld verandert en de corona pandemie, zien wij dat het aantal mensen met psychische klachten alleen maar verder toeneemt. Voor al deze mensen kan een therapietraject van Hulphond Nederland uitkomst bieden.”

Ook interessant