Zo houdt jouw hond zijn hoofd koel tijdens een warme dag: hier 10 tips!

22/08
Hulphond liggend in de zon

Blog geschreven door: Amber Leeman, met input van Django Kroon en Lotte van der Heijden
Datum: 22 augustus 2022
Leestijd: 5 minuten

Het is weer erg warm in Nederland! De één is er fan van en gaat in de zon liggen, de ander heeft het liever iets koeler en blijft binnen. Met dit warme weer is het belangrijk om goed op jouw hond te letten. Honden kunnen namelijk minder goed hun warmte kwijt dan wij. Ze kunnen niet transpireren zoals mensen; honden raken hun warmte kwijt via uitademing en via hun voetzooltjes.

Om te zorgen dat jouw hond zijn hoofd koel houdt tijdens de warme dagen, hebben we vanuit Hulphond Nederland een aantal tips op een rij gezet. Deel deze tips dus zeker met andere hondenbezitters, zodat alle honden lekker fris de warme zomerdagen door kunnen!

twee golden retrievers in de zon liggend

Oververhitting bij honden

Als eerste is het belangrijk om oververhitting bij honden te voorkomen. Dit is namelijk gevaarlijk en heeft serieuze gevolgen. Hieronder staan een aantal belangrijke signalen op een rij, waaraan je kunt herkennen dat een hond het te warm heeft:

 • De hond ademt erg snel/ hijgt veel
 • De hond heeft geen eetlust
 • De hond voelt warm aan
 • De hond braakt en of kwijlt

Is jouw hond oververhit? Breng dan de hond naar een koele plaats en leg een natte handdoek in de lies van de hond. Bel ook altijd de dierenarts, zodat jouw hond op de juiste manier geholpen kan worden om af te koelen.

5 tips voor honden op warme dagen rondom huis

 1. Zorg buiten voor schaduw plekken waar je hond kan liggen.
 2. Ga in de ochtend en avond een langere wandeling maken: dan is het koeler. In de middag kun je een kort rondje maken, of bij echt warm weer het rondje overslaan en de hond even in de tuin laten.
 3. Een zwembadje met een laag water waar de hond met zijn pootjes in kan, is al heel verkoelend!
 4. Je kunt leuke hersenwerkjes aanbieden om je hond bezig te houden, eventueel met water: bijvoorbeeld een zwembadje met brokjes erin.
 5. Je kunt een ventilator neerzetten waar de hond bij kan liggen.

5 tips voor honden op warme dagen als je op pad bent

 1. Laat je hond niet achter in de auto zonder airco. Wist je dat de temperatuur in je auto al binnen 10 minuten boven de 40 graden kan komen?
 2. Ga niet met je hond hardlopen of fietsen. Honden transpireren niet zoals wij en kunnen daardoor hun warmte veel slechter kwijt.
 3. Zwemmen lijkt lekker verkoelend te zijn, maar ook dit is een fysiek zware bezigheid voor je hond. Ga lekker het water in, maar niet te lang.
 4. Pas op voor te heet asfalt! Bij 25 graden kan het asfalt al boven de 50 graden zijn. Je kunt voelen of het asfalt te heet is voor de voetzooltjes van hond door de achterkant van je hand op het asfalt te drukken. Kun je je hand niet langer dan 7 seconden op het asfalt houden? Dan is het asfalt te heet om op te lopen voor je hond.
 5. Als je op pad bent, zorg dan dat er altijd een schaduwplek in de buurt is waar je hond af kan koelen.

  Op de hoogte blijven van meer tips & nieuwtjes of wil je ons beter leren kennen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Daarnaast plaatsen we regelmatig blogs waar we een kijkje achter de schermen geven bij Hulphond Nederland. Zo lees je hier meer over hoe we onze honden trainen om naast de rolstoel te lopen.

Ook interessant