Blog 7: Het meubelplein

In deze blogserie volgen we Kent: een schattige zwarte labrador-pup die hulphond in spe is. Hij woont bij zijn gastgezin in Veghel, Noord-Brabant. Hier mag hij uitgroeien tot een goed opgevoede en gesocialiseerde hond die vervolgens opgeleid zal worden tot échte hulphond. Voor deze training spreken we af bij Meubelplein Ekkersrijt in Son.

Op een zonnige dinsdag reizen we af naar Son. Hier geeft Lotte, gastgezinbegeleider bij Hulphond Nederland, vandaag training aan een viertal pups. Al snel verschijnen Frans en Kent. Sinds onze vorige ontmoeting heeft Kent zijn tweede karaktertest gehad. Hiervoor gebruiken we de Clothier Animal Response Assessment Tool. Omdat dit nogal een mond vol is, korten we dit voor het gemak af tot CARAT-test. Deze serie van testen biedt inzicht in het karakter van de hond. Eén van onze medewerkers neemt de hond mee naar een voor hem onbekende omgeving om te kijken hoe hij reageert op de wereld om hem heen. Het is goed om te weten dat de hond het niet fout kan doen tijdens zo’n test en dat het welzijn van de hond te allen tijde centraal staat. Tijdens deze test heeft Kent laten zien hoe hij omgaat met een voor hem onbekende omgeving. Op basis van zijn gedragingen zijn wij ervan overtuigd dat hij gelukkig wordt van een leven als hulphond.

Terwijl ik met Frans sta te kletsen komt Lotte samen met hulphond in opleiding Pogo om de hoek. Deze jonge dwergpoedel heeft een toekomst als therapiehond in het verschiet. Omdat ook hij om moet leren gaan met de alledaagse prikkels, woont hij regelmatig trainingssessies bij. Vlak daarna komen Emiel en Anke samen met hun gastgezin aan. Nu de groep compleet is, kan de training beginnen.

Lotte merkt al snel dat de honden veel oog voor elkaar hebben. Soms zelfs net wat meer oog voor elkaar dan voor hun baasje. Omdat dat de training niet ten goede komt, starten we met een concentratie-oefening. Frans en Kent lopen langzaam maar zeker over de meubelboulevard en nemen de andere duo’s op sleeptouw. Op een gegeven moment vraagt Lotte Frans om te draaien, en de andere honden tegemoet te lopen. Voor de geleiders is het zaak de aandacht van hun pup vast te houden. Zo leren de honden dat het soms oké is zich niet af te laten leiden door andere honden. We herhalen deze oefening een aantal keer.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

We eindigen niet geheel toevallig naast een grote trap, deze staat namelijk centraal tijdens de volgende oefening. In de basis niets nieuws voor de pups, met uitzondering van Pogo. Hij is nog maar een kleine vier maanden oud en is dus nog niet zo wereldwijs.

Aan Frans en Kent de eer om het spits af te bijten. Kent springt de trap zonder aarzelen op en is binnen no-time op het eerste platform. Hoewel het fijn is dat hij niet bang is voor de trap, is het wel prettig als hij leert hoe hij gecontroleerd kan traplopen. Deze wens maken we kenbaar door de trap trede voor trede op- en af te lopen, en de hond te belonen als deze rustig naast de geleider wacht. Anke en Emiel volgen het voorbeeld van Kent terwijl de kleine Pogo aan de voet van de trap rond staat te drentelen. Hij vindt deze maar wat interessant, maar de hoogte van de treden tegelijkertijd erg imposant. Daarom besluit hij, na zijn voorpoten op de onderste trede geplaatst te hebben, dat zijn klimavontuur erop zit.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Nadat de duo’s het op- en aflopen van de trap nogmaals hebben geoefend, is het tijd voor de volgende uitdaging: de lift. Voor de pups is dit inmiddels een bekend fenomeen. De een na de ander stapt zonder aarzelen de lift in en komt er vrolijk kwispelend weer uit. Lotte merkt dat de pups moe beginnen te worden en besluit er langzaam maar zeker een eind aan te breien. We vervolgen onze weg over de meubelboulevard over bruggen met glazen railings. Geen van de pups lijkt onder de indruk van het aanwezige hoogteverschil. We sluiten de trainingssessie af met een laatste trap.

Wil jij ook gastgezin worden?

Weet je na het lezen van deze blog zeker dat jij klaar bent voor oneindig veel liefde? Meld je dan aan als gastgezin en geef iemand die het minder getroffen heeft zijn of haar vrijheid terug.

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!

Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!