Defensie erkent de inzet van assistentiehonden bij PTSS

Vandaag, op donderdag 29 februari, tekenden Paul Hoefsloot (directeur-bestuurder Nederlands Veteraneninstituut), Lucie Wigboldus (Algemeen Directeur Hulphond Nederland) en Monique Dolfing-Vogelenzang (directeur KNGF), in aanwezigheid van Minister van Defensie Kajsa Ollongren, een samenwerkingsovereenkomst. Met deze overeenkomst erkent het Ministerie van Defensie de inzet van assistentiehonden voor veteranen, met een oorzakelijk door de militaire dienst erkende en gerelateerde PTSS, die na behandeling nog restklachten ervaren.

Een deel van de militairen ontwikkelt, als gevolg van een uitzending, een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het is gebleken en bevestigd door wetenschappelijk onderzoek dat een PTSS-assistentiehond de kwaliteit van leven voor deze veteranen kan vergroten. Daarbij is er verschil tussen het hebben van een gecertificeerde assistentiehond of een ongetrainde hond. Een assistentiehond heeft een aantal specifieke vaardigheden aangeleerd gekregen. Deze hond geeft hiermee rust, een gevoel van veiligheid, leidt af, vergroot het vertrouwen en signaleert oplopende spanning.

Met het ondertekenen van de contracten zijn Hulphond Nederland en KNGF officiële samenwerkingspartners van het NLVi. Beide scholen zijn officieel erkend voor het opleiden van gecertificeerde hulphonden.

Klik hier voor meer informatie.

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!

Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!