Kan elke hond hulphond worden?

Hulphond, dat word je als hond niet zomaar. Net zoals mensen niet allemaal hartchirurg, raketgeleerde of topatleet kunnen worden, heeft niet iedere hond het in zich om hulphond te worden. In deze blog vertellen we je welke eisen we stellen aan onze honden en in de volgende blog waar we op letten bij het selecteren van honden(rassen) voor een taak als hulphond.

Een hulphond moet hulphond wíllen zijn!
Misschien wel de belangrijkste eis die wij aan een hulp- of therapiehond stellen: de hond moet zijn taak met plezier uitvoeren. Niet alleen voor onze cliënten is het fijn als de hond tot aan zijn pensioen zijn dagelijkse taken opgewekt en zonder tegenzin volbrengt, ook voor het mentale welzijn van de hond is dit ontzettend belangrijk. Mogen doen wat je leuk vindt, daar worden honden gelukkig van. Daarom zeggen wij bij Hulphond Nederland ook altijd: “Een hulphond moet hulphond wíllen zijn”. 

Karaktereigenschappen
De karaktereigenschappen die wij zoeken in onze honden, zijn afhankelijk van de taak die zij gaan uitvoeren. Voor hulphonden is het belangrijk dat ze graag met een persoon samenwerken, het leuk vinden meerdere (vaak dezelfde) opdrachten achter elkaar uit te voeren, en daarbij een goede balans kennen tussen activiteit en rust. Bovendien moeten deze honden intelligent en makkelijk trainbaar zijn, zijn zij vriendelijk tegen (onbekende) mensen en soortgenoten, kunnen zij zich makkelijk ontspannen in een nieuwe omgeving –  ongeacht wat ze allemaal horen, zien en ruiken – en kunnen makkelijk hun aandacht bij hun geleider houden.

Therapie-hulphonden mogen overigens best wat eigenwijzer en minder ‘braaf’ zijn, omdat dit juist voor waardevolle lessen voor onze therapie-cliënten kan zorgen. Voor onze Sociale Honden is het vooral belangrijk dat zij graag contact maken met onbekende mensen en het fijn vinden om aangehaald te worden.   

Medisch
Om hun taken vrolijk en pijnvrij te kunnen volbrengen, is het belangrijk dat hulphonden fit en gezond zijn. Al onze honden worden wanneer zij ongeveer een jaar oud zijn medisch gekeurd op heup- en elleboogdysplasie, en de ogen en lage rug worden onderzocht. Bovendien wordt gekeken naar aandoeningen die bij het desbetreffende ras veel voorkomen, zoals patella luxatie bij kleine honden. Als iets wordt gevonden – tijdens de keuring of al eerder in het traject – waar de hond op latere leeftijd last van kan krijgen, gaat hij uit het opleidingstraject en wordt hij herplaatst als huishond. Dat klinkt misschien onaardig, maar het is voor de hond zelf beter om dan niet te veel fysiek belast te worden.

Praktisch
Een hulphond moet praktisch geschikt zijn voor het uitvoeren van zijn taak. Een veel voorkomende taak bij onze ADL-hulphonden bijvoorbeeld is voorwerpen van hoge oppervlakken zoals een eettafel, kast of balie pakken of daarop terugleggen. Of helpen bij het uittrekken van kleding. Een ADL-hulphond moet daar dus groot en sterk genoeg voor zijn. Aan de andere kant kiezen we juist kleine honden uit voor het bezoeken van ziekenhuizen, omdat het dan fijn is als een hond op schoot kan (en wil) zitten.

Daarnaast kijken we of een hond past in het traject hij moet doorlopen totdat hij afgestudeerd is als hulphond. In het reguliere opleidingstraject doorloopt een hulphond namelijk wat wisselingen/verhuizingen: van de fokker naar het gastgezin, dan naar het trainingscentrum, en tenslotte naar de cliënt. Voor honden die eenkennig zijn, of het moeilijk vinden een band op te bouwen met nieuwe mensen, is dat niet fijn. Daarom hebben we honden nodig die zich makkelijk aanpassen een graag een band met een nieuw persoon aangaan.

Om cliënten met een hondenallergie ook te kunnen helpen met een hulphond, hebben we ook een aantal niet-verharende honden nodig, zoals (Konings)Poedels en kruisingen daarmee (Doodles). Vaak kunnen mensen met een allergie voor hondenharen deze honden wel verdragen.

No-Go’s
Wat voor gedrag kan nu écht niet voor een hulphond? Omdat hulphonden – veel meer dan ‘gewone’ huishonden – met hun baasje meegaan naar allerlei verschillende locaties en openbare gelegenheden, hebben we honden nodig die stabiel zijn en zich makkelijk aan een nieuwe omgeving kunnen aanpassen. Angstig of gespannen zijn, is daarom een no-go.

Hulphonden krijgen te maken met allerlei verschillende mensen, zowel buiten- als binnenshuis. Honden die agressief gedrag vertonen naar mensen (evenals naar soortgenoten overigens) zijn niet geschikt als hulphond. Ook honden die juist overdreven sociaal zijn naar mensen en soortgenoten en zich daardoor niet op hun baasje kunnen concentreren, zijn vaak niet geschikt.  

Honden die te zelfstandig zijn, najagen, gebrek aan werklust hebben of juist veel te druk zijn, of te volhardend zijn in bepaald gedrag (zoals zwemmen) zijn ook vaak niet geschikt als hulphond.

Trainen
Nu wij een tipje van de sluier hebben opgelicht over de eisen die wij stellen aan onze honden, vraag je je misschien af of álle honden zodanig te trainen zijn, dat ze precies in dat kader passen en hulphond kunnen worden. Maar hoe intelligent honden ook zijn, er is altijd een limiet aan wat en hoeveel wij hen kunnen leren. Gedragingen en karaktereigenschappen van een hond kunnen – bijvoorbeeld door hun genenpakket, eerder opgedane leerervaringen en misschien zelfs trauma’s – zo diep geworteld zijn in de natuur van de hond, dat deze niet altijd volledig te veranderen zijn door training. Daarnaast is het ook de vraag of het ethisch verantwoord is om figuurlijk een rondje door een vierkantje te willen duwen; koste wat kost een hond willen veranderen tot het individu dat wij nodig hebben. Om die redenen is het zo belangrijk dat veruit de meeste eigenschappen die wij zoeken in een hulphond van nature al in het individu aanwezig zijn. Meer over hoe wij deze honden selecteren, lees je in de volgende blog.

Word ook gastgezin!

Weet je na het lezen van deze blog zeker dat ook jij klaar bent voor oneindig veel liefde? Word dan als gastgezin en geef iemand die het minder getroffen heeft zijn of haar vrijheid terug.

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!

Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!