Zo leren wij onze hulphonden in opleiding naast de rolstoel lopen.

20/07
Hondentraining naast rolstoel lopen

Blog geschreven door: Amber Leeman in samenwerking met hondentrainer Rachel Gerritsen
Datum: 21 juli 2022
Leestijd: 5 minuten

Bij Hulphond Nederland leiden we verschillende soorten hulphonden op. Een groot deel van de honden die bij ons in opleiding zitten, zullen een ADL-Hulphond worden. Deze honden helpen mensen met een lichamelijke beperking bij Activiteiten in het Dagelijks Leven. De hond assisteert bij allerlei dagelijks voorkomende handelingen: van het openen en sluiten van deuren en gordijnen, tot het uittrekken van kleding en het aangeven van voorwerpen. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat hij goed naast de rolstoel van zijn baasje kan lopen. Zo kan de hond een grote steun zijn: zowel binnen- als buitenshuis. Maar hoe trainen we bij Hulphond Nederland dat onze hulphonden met vertrouwen naast de rolstoel kunnen lopen? In deze blog leggen we jou alles uit!

Training labrador naast rolstoel

Eerst de hond rustig laten wennen aan de rolstoel

Om te beginnen zorgen we er bij Hulphond Nederland altijd voor dat we de hond in opleiding altijd leren om aan één vaste kant te lopen. De hond loopt altijd aan de rechterkant van de rolstoel: dit doen we vanwege de veiligheid, want dan loopt de hond in principe nooit aan de kant waar het verkeer rijdt.

Daarnaast oefenen we altijd eerst met een lijn in de hand op het terrein van ons opleidingscentrum in Herpen. Zo kan de hond rustig wennen aan het idee dat hij naast een rolstoel loopt. Wanneer de hond hier aan gewend is, gebruiken we de lijn die vast zit aan de rolstoel.

Oefenen op andere locaties naast de rolstoel

Verder trainen we over het algemeen dagelijks met onze honden. Ook met de rolstoel proberen we elke dag even te oefenen: de hond kan op die manier rustig wennen om naast de rolstoel te lopen. Als de hond gewend is op ons eigen terrein én hij helemaal vertrouwd is met de rolstoel, kunnen we naar andere locaties gaan. In onze trainingen zijn we veel op pad om op andere plekken te oefenen. Denk daarbij aan winkels – grote winkels als de Ikea, maar ook zeker kleinere winkels waar een cliënt heen zou gaan – en andere openbare plekken.

In de training proberen we op zoveel mogelijk plekken te oefenen, omdat elke plek anders is. Zo heb je bij de ene locatie veel ruimte om samen met de hond door het gangpad te gaan, terwijl het bij een andere locatie erg smal kan zijn. Daarom letten we ook altijd goed op de hond als we een bocht door gaan. We helpen de hond hierbij door middel van onze stem en soms met de hand. Later in het trainingsproces proberen we de hond hier zo veel mogelijk zelf op te laten letten. Al blijft het natuurlijk belangrijk dat ook bij de cliënt de hond nog wel aanwijzingen krijgt. De hond weet immers niet welke kant jij van plan bent om op te gaan.

Een aantal belangrijke commando's

Om te zorgen dat de cliënt en de hond elkaar goed begrijpen, maken we gebruik van een aantal commando’s. Het belangrijkste commando wat de hond moet leren is ‘side’. Dit betekent dat de hond dicht bij de rolstoel moet komen te staan (aan de rechterzijde). Met het commando ‘dressed’ kan de cliënt dan gemakkelijk het hulphond tuig omdoen, omdat we leren dat de hond dan zelf zijn neus er al in steekt. Wanneer de cliënt de hond wil aflijnen is het ook weer belangrijk dat de hond goed luistert naar het commando ‘side’. Vervolgens gaat hij met het commando ‘back’ naar achteren, waarbij het tuigje makkelijk uit gaat. Deze commando’s zijn erg belangrijk, omdat de meeste cliënten niet ver kunnen reiken om de hond aan en af te lijnen.

Als laatste kent de hond het commando ‘behind’: dit gebruiken we in winkels en plekken waar het wat smaller is: bijvoorbeeld bij een deuropening. Dan gaat de hond achter de rolstoel lopen, zodat de cliënt en de hond om de beurt er door kunnen.

Bij het trainen van een hulphond komt dus veel kijken. Onze trainers zijn elke dag bezig met het herhalen en aanleren van allerlei vaardigheden die ervoor zorgen dat de hond de cliënt goed kan ondersteunen én dat ze natuurlijk goed op elkaar ingespeeld zijn. Het leren van al deze vaardigheden begint al in een vroeg stadium: zo zijn onze gastgezinnen enorm belangrijk, omdat zij hier een belangrijke basis in leggen. Denk hierbij aan het socialiseren van de hond, het laten kennismaken met allerlei plekken en het leren loslopen. Meer hierover lezen? We hebben ook een blog geschreven over de loslooptraining die we doen met onze pups.

Ook interessant