Hulphond Nederland brengt innovatie in geestelijke gezondheidszorg met Domingo House

28/04
  • Het Domingo House is een nieuw en uniek centrum voor dierondersteunde therapie in Nederland, waar volwassenen met traumaklachten of PTSS en jongeren met ontwikkelingsstoornissen en psychiatrische problematiek geholpen worden.
  • Hulphond Nederland en VriendenLoterij Bingo starten vandaag de landelijke SuperBingo campagne om aandacht te vragen voor de traumaproblematiek in Nederland en fondsen te werven voor de ontwikkeling van het Domingo House.

Het Domingo House van Hulphond Nederland biedt een nieuw perspectief voor mensen met traumaklachten of PTSS, die zijn vastgelopen in hun reguliere behandeling. Zij doorlopen een innovatief therapieprogramma met speciaal opgeleide therapeuten en getrainde honden en paarden. De therapievorm van het Domingo House is een aanvulling op de bestaande geestelijke gezondheidszorg in Nederland.

De komst van het Domingo House is een uitbreiding op de bestaande activiteiten van Hulphond Nederland. De stichting, die ruim 40 jaar hulphonden opleidt en plaatst bij mensen thuis, breidde in 2012 haar programma al uit met dierondersteunde therapie voor jongeren, waarbij getrainde honden worden ingezet. Inmiddels worden jaarlijks vanuit 15 locaties in Nederland jongeren met autisme, ADHD, depressie of gedragsproblemen geholpen, in samenwerking met jeugdzorg en GGZ-instellingen. Met de komst van het Domingo House worden nu ook volwassenen met traumaklachten en PTSS met dierondersteunde therapie geholpen. In dit unieke therapieprogramma worden zowel getrainde honden als getrainde paarden ingezet.

Pilots van de afgelopen jaren hebben uitstekende resultaten laten zien bij medewerkers van onder andere defensie, brandweer en de NS. Hulphond Nederland helpt inmiddels meer dan 1.000 mensen per jaar met de inzet van hulpdieren. Dit zijn mensen met een fysieke handicap, epilepsie, traumaklachten, PTSS, ontwikkelingsstoornissen en psychiatrische problematiek.

Nieuw antwoord op toenemende geestelijke zorgvraag

Met het unieke centrum wil Hulphond Nederland op innovatieve wijze tegemoetkomen aan de toenemende geestelijke zorgvraag in onze samenleving. “In Nederland krijgt ruim 1.2 miljoen van de mensen in hun leven te maken met een trauma*. Met ons programma willen wij proberen om zoveel mogelijk mensen weer deel te laten nemen aan onze maatschappij. Door de snelheid waarmee onze wereld verandert en door de toename van mentale druk, zien wij dat het aantal mensen met psychische klachten toeneemt,” vertelt Eric Bouwer, Algemeen Directeur Hulphond Nederland.

Rudolph Strickwold, directeur Marketing en Commercie Hulphond Nederland: “Onze hele organisatie streeft ernaar steeds meer mensen te helpen. We geloven heel sterk in de effectiviteit van de inzet van dieren in therapie. En we zijn trots de waarde hiervan te kunnen bewijzen. Hierbij staan het dierenwelzijn en mensenwelzijn voor ons op gelijk niveau. Met de hulp van de VriendenLoterij gaan we nu groot van start. Een droom is uitgekomen.”

VriendenLoterij SuperBingo steunt verdere bouw Domingo House

Vandaag start de VriendenLoterij samen met Hulphond Nederland de landelijke SuperBingo campagne, waarmee zij verdere ontwikkeling van het Domingo House steunt.

“We geloven dat maatschappelijke organisaties niet alleen problemen kunnen tackelen, maar ook vernieuwing brengen die de samenleving vooruithelpt. Het Domingo House doet dit door psychische klachten en trauma’s te behandelen aan de hand van een innovatieve therapievorm met honden en paarden.”, zegt Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij. “Iedereen die het gevoel heeft vast te lopen in het leven, moet de kans krijgen om zijn of haar levenskwaliteit te verbeteren. Samen met Hulphond Nederland zetten we ons hiervoor in.”

Dankzij de deelnemers van de SuperBingo kan het Domingo House verder worden ontwikkeld.

Ook interessant